HPV Drama: Kako Se Zaštititi i Šta Raditi Ako se Pojave Kondilomi

Šta su uopšte kondilomi?

Znaš one dosadne bradavice što se znaju pojaviti tamo gde baš i ne želiš da ih imaš, tipa na intimnim mestima? E, to su kondilomi, zvani i genitalne bradavice. Mogu biti ful male, nekad čak i nevidljive. Misliš da je to retko? Ma jok! Postoje razni tipovi humanog papiloma virusa (HPV), ima ih preko 100 vrsta, i lako je naleteti na one koji izazivaju te bradavice. Ali čekaj, najčešći tipovi koji ih prave su HPV 6 i 11, i mada nisu baš opasni što se tiče raka, mogu napraviti haos po pitanju izgleda.

kondilomi lecenje

Kako se to uopšte dobija?

Pa, uglavnom se kondilomi šire kad imaš intimne kontakte. To znači bilo koji seks – bilo da je to vaginalni, analni ili oralni. I sad najluđe od svega, možeš pokupiti HPV čak iako druga osoba nema nikakve simptome, što znači da neko može širiti virus a da toga nije ni svestan. Zamisli to! Zato je baš bitno da paziš na svoje zdravlje i da se redovno testiraš.

Kako skontati da imaš kondilome i šta da radiš ako ih spaziš

Ajmo dalje, da pričamo kako možeš prepoznati da li imaš te dosadne kondilome i šta da uradiš ako ih ugledaš.

Simptomi koji ukazuju na kondilome

Kondilomi su one iritantne bradavičaste stvarčice koje se mogu pojaviti down there ili čak blizu analnog regiona. Često izgledaju kao male grudvice ili cvetići karfiola (weird, znam), a boja im može biti slična tvojoj koži ili malo svetlija, sivkasta, čak i malo žućkasta. Ponekad su tako sitni da ih teško možeš i videti, ali mogu svrbiti ili biti naporni ako se nađu na mestima koja su osetljiva.

Evo šta da radiš ako ih nađeš

Prvo i osnovno, ako primetiš nešto čudno, nemoj paničiti. Najbolje ti je da se odmah zaputiš kod lekara, tipa dermatologa ili ginekologa, koji može lako da ti kaže šta je to. Nemoj ni pomišljati da to rešavaš sama kod kuće ili uz pomoć nekih čudnih saveta sa neta – to samo može da napravi veći problem.

kondilomi lecenje

Lekar može da ti da kremu ili neki tretman koji se stavlja direktno na te bradavice, ili možda da ti preporuči neku hladniju varijantu poput smrzavanja bradavica. U svakom slučaju, drži se stručnjaka i nemoj improvizovati.

I još nešto, totalno je OK osećati se zbunjeno ili uplašeno kad saznaš da imaš kondilome. Normalno je imati frku zbog toga, ali zato postoji gomila podrške i info koje možeš naći, pa čak i pričati sa ljudima koji su prošli kroz isto. Znači, nisi sama u ovome!

Mitovi o kondilomima – let’s bust ’em!

Prvi mit: “Ako ne vidiš kondilome, nemaš HPV.” Totalno netačno! HPV može da se šunja po tvom sistemu bez ikakvih vidljivih simptoma, zato su redovni pregledi must-do.

Drugi mit: “Samo promiskuitetne osobe dobijaju kondilome.” Nope, svako ko je seksualno aktivan može da pokupi HPV, nebitno koliko je partnera imao.

Treći mit: “Kondilomi će nestati sami od sebe, ne moraš ništa da radiš.” Iako je moguće da neki tipovi HPV-a sami od sebe izblede, to nije pravilo i ne treba se oslanjati na to. Uvek je bolje potražiti lečenje.

kondilomi lecenje

Real deal o lečenju kondiloma

Ne postoji ‘čarobni štapić’ koji će odmah otkloniti kondilome, ali ima dosta opcija koje mogu pomoći:

 1. Kreme i losioni – Tvoj doktor može da ti prepise neke moćne kreme koje ciljaju virus.
 2. Smrzavanje i laserski tretmani – Ove metode koristi stručnjak da doslovno skine te dosadne bradavice.
 3. Hirurška intervencija – U nekim slučajevima, možda će biti potrebno da se bradavice hirurški uklone.

Kako se nositi sa emocijama

Saznati da imaš kondilome može biti stresno i može te pogoditi više nego što misliš. Evo nekoliko saveta kako da se izboriš sa tim:

 • Razgovaraj o tome: Nemoj držati sve u sebi. Razgovaraj sa prijateljima, porodicom ili psihologom.
 • Edukuj se: Što više znaš, manje straha imaš. Čitanje i učenje o HPV-u može pomoći.
 • Potraži podršku: Postoje grupe podrške i forumi gde ljudi dele svoja iskustva i savete.

lecenje polnih bradavica

Zadrži zdrav životni stil

Jedna od najjačih stvari koje možeš uraditi za svoje opšte zdravlje, a time i za borbu protiv HPV-a, jeste da vodiš računa o svom telu:

 • Hrani se zdravo: Voće, povrće i cele žitarice mogu ojačati tvoj imuni sistem.
 • Vežbaj redovno: Fizička aktivnost poboljšava tvoje opšte zdravlje i pomaže ti da ostaneš mentalno stabilna.
 • Dovoljno spavaj: Ne potcenjuj moć dobrog sna! Spavanje pomaže tvom telu da se regeneriše i bori protiv infekcija.

Znaj svoje opcije za prevenciju

Nije sve u lečenju; prevencija je ključ. Evo šta možeš da uradiš da umanjiš rizik od dobijanja ili širenja HPV-a:

 • Vakcinacija protiv HPV-a: Postoje vakcine koje mogu pomoći u zaštiti protiv najopasnijih tipova HPV-a. Razgovaraj sa svojim doktorom o tome.
 • Praktikuj siguran seks: Upotreba kondoma ne eliminiše potpuno rizik od HPV-a, ali može znatno smanjiti šanse za prenos.

lecenje polnih bradavica

Nauči kako da upravljaš stresom

Dealing sa kondilomima može biti prilično stresno, pa je važno da naučiš kako da se nosiš sa tim:

 • Tehnike opuštanja: Probaj sa jogom, meditacijom ili čak sa dubokim disanjem kada osetiš pritisak.
 • Zabavi se: Pronađi aktivnosti koje voliš i koje te opuštaju. Bilo da je to čitanje, gledanje filmova, ili druženje sa prijateljima, bitno je da nađeš vreme za stvari koje te čine srećnom.

Zapamti, nisi sama u ovome i postoji mnogo načina kako da se nosiš sa ovim izazovom.